Mesleki Eğitimler

Çocuk Objektif Testleri Eğitimi

Psikolojik test, bireyin yetenekleri, becerileri, performansları, hakkında bilgi verecek soruların sorulmasına ortam ve olanak sağlayan sistemli bir yaklaşımdır. Objektif kişilik test ise, yapılandırılmış bir malzemenin sunulduğu, standart bir puanlama ve yorumlama prosedürünün olduğu testlerdir.
Çocuk ya da yetişkin danışanları psikolojik değerlendirme yapabilme becerisi ve yetkinliği kazandırmayı amaçlamaktadır. Eğitimde katılımcılara teorik bilgiyle birlikte uygulama örnekleri sunulacak ve farklı raporlama örnekleri gösterilecektir

Testlerin İçerikleri

BENDER GEŞTALT 2 ALGI VE MOTOR TESTİ


Psikomotor algı ve fonksiyonları, yakın hafızayı ölçen 4 yaş ve üstü kişilere uygulanması uygun olan objektif bir testtir. L.A. Bender tarafından geliştirilmiş olan Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi Ayşe Yalın ve Oya Somer tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 5-11 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zeka testi olarak kullanılır. Zekânın Görsel devinimsel motor algılamasında gerilik, regresyon, fonksiyon kaybı ve organik beyin hasarlarını saptamak amacıyla kullanılmaktadır. 9 şekilden oluşmaktadır ve bu şekilleri kişinin çizmesi istenir. Görülen ve çizilen şekillerin her bir farklılığı farklı puanlandırılarak kişinin görsel motor algılama puanı hesaplanır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur.

PORTEUS LABİRENTLERİ TESTİ

8 yaş ve altı tüm çocuklara uygulanabilen bir zeka testidir. S.D.Porteus tarafından geliştirilmiş olan Porteus Labirentleri Testi Bağlan Torol tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 7-14 yaş arasındaki bireylere uygulanan bireysel zekâ testi olarak kullanılmaktadır. Zekânın planlama ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. 12 labirentli kartlardan oluşmaktadır. Sınırlandırılmış süre uygulaması yoktur.

CATELL 2A TESTİ

Bu test R.B. Cattel tarafından geliştirimiş ve Türkçe uyarlaması Bağlan Toğrol tarafından yapılmıştır. Kültürdedn bağımsız olan Cattel zeka testi tüm toplumlara uygulanabilir. Kültürden arınmış bir testtir. Bütün toplumlara uygulanabilir. 2A, 2B ve 3A olmak üzere üç formu vardır. Yaş gruplarına göre bu formlar ayrılır. Testin Türü: Zeka-Performans testidir.
Uygulanacak Yaş Grubu: 4-7 yaş, 7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilir. Uygulanacak Kişi Sayısı: Bireysel ve grup olarak uygulanabilir. Uygulama Şekli: Uygun yaş grubuna göre bireyin kendisine verilen formu belirli bir süre içerisinde yanıtlaması istenir.

D2 DİKKAT TESTİ

9 ila 60 yaş arası kişilerin psikomotor hız ve öğrenme fonksiyonlarının ölçülmesinde ve dikkat eksikliğinin saptanmasında kullanılan objektif bir testtir
Dikkat Ölçek türü: Performans testi. Grup olarak uygulanabilir.
Yönergesi: Her alt test için ayrı açıklama ve örnekler vardır. Açıklamalar sözlü olarak verilir

PEABODY TESTİ

3 ila 17 yaş arası çocuklara uygulanabilen, çocukların alıcı dil gelişimini ölçen bir testtir. Çocuğun dil gelişimini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Her kartta sekiz resmin bulunduğu önlü arkalı 50 karttan (100 Sayfadan) oluşmaktadır. Maddelere verilecek cevaplarda süre sınırı yoktur.
Testin Türü: Gelişim Testidir.

ANKARA GELİŞİM TARAMA ENVANTERİ (AGTE)

4 aydan itibaren bebek ve çocukların gelişim düzeylerinin ölçülmesi amacıyla uygulanan objektif bir testtir. 0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimi bu testte 4 farklı alanda incelenmektedir. Bu test sadece anne baba veya çocukla daha çok vakit geçiren veya ilgilenen kişi tarafından doldurulmalıdır. Çocuğun becerilerini değerlendirmeye yöneliktir. Denver II’den sonra en yaygın kullanılan gelişimsel tarama envanteridir.

GESSELL GELİŞİM TESTİ

3 ila 9 yaş arası çocukların gelişim düzeylerinin tespiti amacıyla uygulanan bir objektif gelişim testidir. Bu test 3-7 yaş arasındaki gruba uygulanmaktadır. Daha çok ilkokul öncesi dönemde uygulanır. Kolaydan zora doğru sıralanmış 7 şekilden oluşur. Çocuklarda motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el-göz koordinasyonu, küçük kas becerilerini ölçer. Kısa süreli hafızayı değerlendirir. Buradan elde edilen sonuca bakılarak kabaca IQ seviyesine ulaşılır. Pratik değerlendirmeler için oldukça işlevsel ve kültürler üstü bir testtir.

GOOD ENOUGH ZEKÂ TESTİ

Yaş sınırlaması olmayan test her yaştan bireyelerin zeka düzeylerinin belirlenmesinde ve deneğe yönelik psikanalitik yorum yapılmasına da imkan veren bir testtir.
Ölçtüğü davranış/nitelik: Zeka
Ölçek türü: Performans testi. Grup olarak da uygulanır.
Kimlere uygulanabildiği: 7,8 ve 9 yaş çocuklarına
Kapsamı: Zekayı ölçmek amacıyla geliştirilen testin iki alt testi vardır.

FROSTİG TESTİ

4 yaş 6 ay ile 7 yaş 11 ay arasındaki tüm çocuklara uygulanabilen, görsel – gelişimsel algıyı ölçen bir testtir. çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen, bir okul olgunluk testidir El-Göz Koordinasyonu, Şekil-Zemin Ayırımı, Algılama Sabitliği (Şekil Değişmezliği ), Mekânla Konumun Algılanması (Uzaydaki Pozisyon) ,Mekân İlişkilerinin (Uzay ilişkilerinin) Algılanması olmak üzere 5 algısal beceriyi ölçen bir performans testidir.

METROPOLİTAN TESTİ

5 yaş 6 ay ile 6 yaş 11 ay arası tüm çocuklara uygulanabilen, okul öncesi olgunluk testidir. G.H. Hildreth, N.L. Griffits, ve M.Mc. Gauvran tarafından geliştirilmiş olan Metropolitian Okul Olgunluğu Testi Ayla Oktay tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. Bu test, 5-6 yaş arasındaki bireylere uygulanan kişinin ilkokula başlamak için hazır, verilen yönergeleri anlayan ve uygulamayı başarabilen durumda olup olmadığını belirleyebilmek için uygulanır. Sınırlandırılmış süre sayısı vardır ve bu süre testin her alt bölümlerinden değişmektedir.

MINNESOTA ÇOK YÖNLÜ KİŞİLİK ENVANTERİ
(Minnesota Multiphasic Personality Inventory – MMPI )


Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (Minnesota Multiphasic Personality Inventory- MMPI) bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif olarak değerlendirmeyi amaçlayan bir testtir.
MMPI ruh sağlığında en çok kullanılan kişilik testidir.

İnsanın kişilik yapısının ve psikopatolojisinin belirlenmesine yardımcı olmak için profesyonel uygulayıcılar aracılığıyla kullanılır.

MMPI Kişilik Testi Hangi alanlarda ve kimlere uygulanır?
MMPI kişilik testi yaygın olarak psikiyatri kliniklerinde şu teşhisleri koymada kullanılır: Depresyon, Hipokondriazis (Hastalık hastalığı), Histeri (Konversiyon), Psikotik sapma, Kadınlık-erkeklik (cinsel tercih ve eğilimler), Paranoya (Şüphecilik), Psikasteni (Saplantı-Takıntı), Şizofreni, Hipomani (Duygu durum bozukluğu, öfke patlaması gibi), Sosyal içe dönüklük (çekingenlik).

Bu hastalık tanıları dışında MMPI testi ile bireylerin aile problemleri, öfke ve kaygı sorunları, işle ilgili sorunlar, insanlar arası iletişimde yaşanan sorunlar, özgüven, anti sosyal özellikler ve sağlıkla ilgili endişeler düşünce tarzı gibi hastalık dışındaki psikolojik özellikleri de değerlendirilebilmektedir.

16 yaşından büyük herkese uygulanabilir.
MMPI Kişilik testi Hastalık tanısı dışında ne için kullanılır?
MMPI çok yönlü kişilik envanteri sadece hastalık veya psikolojik sorun olup olmadığını ölçen bir test değildir. Uygulanan testte kişinin psikolojik sorunlarının olup olmadığının tespitinin dışında genel olarak kişinin nasıl biri olduğunu belirleyebilmekte, uygulanan kişinin normal kişilik özelliklerini de ortaya çıkartabilmektedir. Bu kapsamda evlenmeyi düşünen çiftlerin birbirine kişilik olarak uygun olup olmadığını belirlemekte ya da işe alımlarda işe uygunluğu belirlemekte de kullanılabilmektedir.

MMPI psikiyatri kliniklerinde hastalıkların geniş bir yelpazede değerlendirilmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir kişilik testi ve ölçüm aracı olmakla birlikte kişilik özelliklerini de ölçmede etkili olduğu için sıklıkla şu alanlarda da kullanılır:

1. Yüksek öneme sahip ve üst düzey kamu görevlilerinin seçimi,

2. Polis memuru alımları ve birim değişikliklerinde yapılacak seçimler

3. Nükleer santral personeli

4. İftaiye personeli

5. Hava yolları personeli ve pilotlar, hava trafik kontrolleri

6. Devlet büyüklerinin koruma ve danışmanları

7. Cezai ve hukuki ehliyetin olup olmadığına yönelik tespit yapılacak kişiler

8. Adli yargı adaylarını değerlendirme ve seçme

9. Bilimsel araştırmalarda

10. Evlilik öncesi uyum düzeyini belirlemede dünyada güvenle uygulanan bilimsel bir testtir.